Playstation 3 YLOD reparatie

Playstation 3 Yellow Light of Death. In 95% van de gevallen van een YLOD, is het veroorzaakt door verbroken soldeerverbindingen tussen de grafische chip (GPU) en het moederbord. Bij de ps3 slim modellen vanaf CECH-2504 kan zich de fout ook in de GPU bevinden (type CXD5300).
Voor de PS3 dikke modellen CECHA – CECHP en de PS3 slim modellen CECH-20 – CECH-21, hebben wij een testmethode waarbij we voor 100% zeker kunnen bepalen of het probleem wordt veroorzaakt door verbroken verbindingen onder de GPU. Een defecte GPU komt bij die modellen niet of nauwelijks voor (0.1% van de gevallen).

Oorzaak van de YLOD

Eigenlijk in vrijwel alle gevallen, zijn de verbroken soldeerverbindingen een gevolg van een fabricagefout. De loodvrije soldeerballetjes van 0.6mm zijn tijdens de fabricage niet goed doorgevloeid en dus altijd een zwakke schakel geweest. Het niet goed doorvloeien van het soldeer worden in dit geval ook cold solder joints (koude soldeerverbindingen) genoemd.
Wanneer de ps3 vaak aan en uit wordt gezet, komen wisselende krachten op de verbindingen te staan en zullen de slechtste verbindingen het eerst breken. Dit gebeurt nog eens eerder, wanneer de ps3 te warm wordt, te herkennen aan een ventilator die heel hard draait.

Hoe ziet een YLOD eruit ?

Wanneer u de PS3 aanzet, dan ziet u eerst het ledje groen branden en na ongeveer 2 seconden kort geel, dan hoort u 3 piepjes en blijft hij rood knipperen. Ook kunt u het gele licht na 0.7s , 4s, 6s, 10s en 20s pas zien. In dat geval heeft het vaak een andere oorzaak.
Vanaf de ps3 modellen CECH-2504 ziet u helaas geen geel licht meer en vaak valt de ps3 in zijn geheel uit na het aanzetten.

Oplossingen voor de YLOD

Er zijn 2 oplossingen voor verbroken verbindingen onder de GPU:

1) Een reflow reparatie: Wat betekent dat het loodvrije soldeer wordt gesmolten voor minimaal 20 seconden lang, waarna de verbroken verbinding weer 1 geheel wordt. Deze reparatie kost 49 Euro met 6 maanden garantie.
2) Een reball reparatie: Wat betekent dat de GPU los wordt gesoldeerd en alle soldeer wordt vervangen door loodhoudende soldeer (lager smeltpunt en dus veiliger) en weer terug wordt gesoldeerd. Deze reparatie kost 75 Euro met 12 maanden garantie. Deze methode heeft een levensduur die meer dan 2x zo lang is vergeleken met een reflow reparatie en de slagingskans ligt ook veel hoger dan een reflow reparatie (bijna 100%).

Waarom voor ons kiezen om uw YLOD te laten repareren

– Wij hebben wellicht de meeste ervaring (meer dan 1000 ps3’s gerepareerd, waarvan 50% CECHC04)
– Hebben een zeer goede professionele 3-weg rework machine met zeer groot werkoppervlak
– Weten exact wat de grenzen zijn van een ps3 moederbord
– Desolderen een GPU los met nauwelijks meer warmte dan het smelttraject (217-220C) van loodvrije soldeer
– Gebruiken voor alles uitsluitend de beste materialen en gereedschappen (Shuttlestar, JBC, Amtech, Arctic)
– Maken gratis uw ps3 volledig stofvrij met perslucht
– Vervangen ook de koelpasta tussen de CPU en de hittespreider (IHS).

Elke kritische handeling die van invloed is op het uiteindelijke resultaat, hebben wij tot in de puntjes geperfectioneerd.
Wij zijn bescheiden en zullen nooit zeggen dat wij de beste van Nederland zijn m.b.t. PS3 YLOD reparaties, maar wij hebben wel het gevoel dat we er heel dicht bij in de buurt komen.

Wanneer de ps3 nog nooit open is geweest, dan hanteren wij no cure no pay. Dit betekent dat wanneer de reparatie niet lukt, u helemaal niets hoeft te betalen. Echter wanneer de ps3 al eens eerder gerepareerd is voor een YLOD, dan hanteren wij een een lager bedrag, hetgeen van te voren in overleg gebeurt.